X Turniej „Szach Mat” 2019

Jubileuszowy „X Prokocimski Szach Mat 2019”

30 marca 2019 r. w Klubie Kultury „Zachęta” odbył się X Turniej Szachowy „Prokocimski Szach Mat 2019″, którego organizatorami od dziesięciu lat są Stowarzyszenie Nowy Prokocim „Przyjaciele” oraz Spółdzielnia Mieszkaniowa „Nowy Prokocim”. Turniej w imieniu organizatorów otworzył prezes S.M. Nowy Prokocim Zbigniew Socha. Patronat nad X Turniejem Szachowym „Prokocimski Szach Mat 2019” objął Prezydent Miasta Krakowa Profesor Jacek Majchrowski. W przesłanym piśmie do prezesa stowarzyszenia Mieczysława Lasoty oraz prezesa S.M. „Nowy Prokocim” Zbigniewa Sochy Pan Prezydent napisał… „z życzliwością i zainteresowaniem przyjąłem informację, że ten wyjątkowy turniej odbędzie się po raz dziesiąty w naszym mieście. Cieszę się że poprzez turniej gra w szachy propagowana jest wśród najmłodszych krakowian”. Do tegorocznego turnieju przystąpiło 92 zawodników z krakowskich klubów, szkół oraz przedszkoli. W czasie trwania turnieju odwiedziło nas wielu znakomitych gości. Odwiedzili nas: były Prezydent Miasta Krakowa a obecnie Poseł na Sejm R. P. Józef Lassota, Wiceprzewodniczący Rady Miasta Krakowa Rafał Komarewicz, Przewodniczący Rady i Zarządu Dzielnicy XII Zbigniew Kożuch, Wiceprzewodniczący Rady i Zarządu Dzielnicy XII Rafał Buchelt oraz Prezes Małopolskiego Związku Szachowego Jan Kusina, który zgodnie z Uchwałą Zarządu Polskiego Związku Szachowego z dnia 17 marca 2019 roku wręczył srebrne honorowe odznaki Polskiego Związku Szachowego dla Zbigniewa Sochy oraz Mieczysława Lasoty przyznane za propagowanie szachów wśród dzieci i młodzieży.

Turniej rozgrywano systemem szwajcarskim w dwóch grupach wiekowych, zgodnie z programem komputerowym Chess Arbiter Pro. Każdy zawodnik miał do rozegrania 6 partii, tempo gry to 30’ na jednego zawodnika co umożliwiało zdobywanie V i IV kategorii szachowych. Grupa A to rocznik 2002 i młodsi, natomiast Grupa B to rocznik 2009 i młodsi. Kolejność w turnieju została ustalona na podstawie zdobytych punktów. W przypadku równej ilości punktów o kolejności decydowała punktacja pomocnicza zaznaczona w w/w programie szachowym. W tym turnieju normy na kategorie wypełniło 26 zawodników, które zostały już zatwierdzone przez administratora CR w MZSzach.

Sędziowali: Stanisław Cichorz – arbiter FIDE jako sędzia główny, oraz sędziowie pomocniczy: Jacek Wolak, Ryszard Budkiewicz, Jacek Przybylski oraz Tomasz Wandas. Po rozegraniu 6 rund, łącznie 256 partii, zostali wyłonieni zwycięzcy. Szczegółowe wyniki można znaleźć w serwisie Chess Arbiter turnieje.

W grupie „A”:

1. Cichoń Jakub – LO Kostka – Kraków – odebrał puchar Zarządu S.M. „Nowy Prokocim” od Zastępcy Prezesa Bogdana Piaszczyńskiego.
  2. Rochowiak Wojciech –Sz.P nr 123 -Kraków
  3. Leski Jakub –Sz.P nr 123 Kraków
  4. Cichoń Bartłomiej – Sz. P. nr 123 Kraków

W „Grupie A” puchar oraz upominki dla najwyżej sklasyfikowanej dziewczynki Aureli Figiel wręczyła Barbara Ślizowska – brązowa medalistka Igrzysk Olimpijskich w Melbourne 1956 roku. Pani Barbara Ślizowska jest również wieloletnim oraz aktywnym członkiem naszego stowarzyszenia.

W grupie „B”:

1. Pękala Dawid – Sz. P. nr 62 Kraków – odebrał puchar Stowarzyszenia Nowy Prokocim „Przyjaciele” od prezesa Mieczysława Lasoty.
  2. Bonar Adam – Sz. P. nr 62 Kraków
  3. Kubin Kacper – Sz. P. nr 123 Kraków
  4. Hamerska Weronika – Sz. P. nr 62 Kraków

Najmłodszy uczestnik turnieju Jan Paweł Ostrowski (urodzony w 2012 roku) otrzymał puchar oraz upominki od Posła na Sejm R.P. Józefa Lassoty.

W „Grupie B” puchar oraz upominki dla najwyżej sklasyfikowanej dziewczynki Weroniki Hamerskiej wręczyła radna dzielnicy XII Małgorzata Lasota.

Puchar „Fair-Play” za sportową i dżentelmeńską postawę w czasie X Turnieju Szachowego „Prokocimski Szach Mat 2019” sędzia główny turnieju Stanisław Cichorz wręczył uczniowi Szkoły Podstawowej nr 123 Jakubowi Leskiemu.

Organizowany od 10 lat „Prokocimski Szach Mat” oraz zrealizowany przez Stowarzyszenie w ostatnich latach w Szkołach Podstawowych nr 117 i 41 oraz w Przedszkolu Samorządowym nr 150 program „Nauka gry w szachy dla dzieci” miały na celu popularyzację tej królewskiej dyscypliny sportu wśród najmłodszych mieszkańców naszej dzielnicy, a jednocześnie są propozycją spędzania wolnego czasu. Za zrealizowanie programu „Nauka gry w szachy dla dzieci” w 2017 roku Stowarzyszenie Nowy Prokocim „Przyjaciele” zostało zgłoszone przez Szkołę Podstawową nr 41 oraz Przedszkole Samorządowe nr 150 do nagrody „Filantrop Krakowa A.D. 2016”. 23 czerwca 2017 roku w Urzędzie Miasta Krakowa replikę berła Św. Królowej Jadwigi – nagrodę Filantrop Krakowa AD 2016 odebrał Prezes Stowarzyszenia Nowy Prokocim „Przyjaciele” Mieczysław Lasota.

Z okazji jubileuszu naszego turnieju Prezes Małopolskiego Związku Szachowego Jan Kusina ufundował puchar dla najwyżej sklasyfikowanego zawodnika z Prokocimia, który to puchar oraz upominki wręczył Bartoszowi Dziadkowi – uczniowi szkoły podstawowej nr 117.

Stowarzyszenie Nowy Prokocim „Przyjaciele” w lutym 2019 roku wystąpiło do Prezydenta Miasta Krakowa Profesora Jacka Majchrowskiego z wnioskiem o nadanie Stanisławowi Cichorzowi – sędziemu międzynarodowemu FIDE, wieloletniemu skarbnikowi Małopolskiego Związku Szachowego – Odznaki Honoris Gratia za wieloletnią działalność społeczną na rzecz Miasta Krakowa Pan Prezydent Jacek Majchrowski pozytywnie zaakceptował nasz wniosek i otrzymaliśmy informację, że uroczystość wręczenia odbędzie się 30 maja 2019 roku, w Sali Obrad Urzędu Miasta Krakowa o godz. 17.00.

Ponadto jak co roku, każdy z uczestników turnieju otrzymał pamiątkowy dyplom, dużą czekoladę oraz upominek z motywem naszego turnieju. Uczestnicy mogli też w trakcie turnieju częstować się słodyczami oraz napojami. Jak zwykle, turniej cieszył się dużym zainteresowaniem i nie wszyscy chętni mogli być zapisani. Godnym podkreślenia jest fakt, że wszyscy grali do ostatniej rundy, co świadczy o potrzebie organizowania takich rozgrywek w przyszłości. Zapraszamy w przyszłym roku na „XI Prokocimski Szach Mat 2020”.

Lasota Małgorzata

Stowarzyszenie Nowy Prokocim „Przyjaciele”