Rabatki 2017

Najpiękniej ukwiecona rabata przed blokiem – LATO 2017

Niezadbana przestrzeń przed blokiem zazwyczaj, z czasem zostanie zadeptana przez ludzi chodzących na skróty, dlatego warto zawczasu pomyśleć o sposobie zagospodarowania tego małego skrawka przed blokiem. Taki mały ogródek może stać się prawdziwą oazą relaksu i to o każdej porze roku!

Spółdzielnia Mieszkaniowa „Nowy Prokocim” wspiera inicjatywę mieszkańców, która sprawia, że przestrzeń na naszym osiedlu staje się atrakcyjna, przyjazna i bardziej kolorowa. To wpływa korzystnie nie tylko na lepsze samopoczucie mieszkańców, ale często również na dobre nawyki – wraz z pierwszymi kwiatami znikają śmieci.

Właśnie dlatego, już po raz 14-ty zorganizowany został konkurs „ Najpiękniej ukwiecona rabata przed blokiem – LATO 2017”. Pomysłowych aranżacji nie brakowało tworząc kojącą atmosferę miejsc, w których mieszkamy. Posadzono wiele różnych, kolorowych roślin, które składały się na piękne kompozycje przyblokowe. Wykonano dokumentację fotograficzną wszystkich ogródków, a najpiękniejsze zdjęcia utworzyły wystawę podziwianą przez zebranych gości.

W dniu 9 października br. odbyło się uroczyste zakończenie konkursu. Zaproszono licznych gości, wszystkie osoby, które zajmowały się ogródkami.

Na uroczystość przybyli również zaproszeni: naczelnik IV oddziału Straży Miejskiej – Dominika Gawin-Sitek, Radę Dzielnicy XII reprezentowali: Przewodniczący Rady – Zbigniew Kożuch oraz Członkowie Zarządu – Rafał Buchelt, Mieczysław Lasota, który występował również jako prezes towarzyszenia Nowy Prokocim „Przyjaciele” oraz Radna Miasta Krakowa i Dzielnicy XII – Grażyna Fijałkowska, dyrektorzy osiedlowych szkół:

• Publiczna Szkoła Podstawowa nr 117 im. Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej – Artur Pasek
  • Szkoła Podstawowa nr 41 im. Jana Kochanowskiego – Rafał Buchelt
  • Szkoła Podstawowa Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 148 im. Polskich Noblistów – Jolanta Piekarska
  • oraz dyrektor Samorządowego Przedszkola nr 150 – Danuta Lis

W sympatycznej atmosferze wysłuchano koncertu gitarzysty Artura Rozlachowskiego, którego utwory bardzo podobały się zebranym i nie obyło się bez bisów.